Mina förebilder

Vilhelm Hammershöi

Den danske 1800-talskonstnären har en fantastisk förmåga att fånga ljuset i sina meditativa och mystiska interiörer. Hans gråskala går från vitt till svart med oändligt många valörer däremellan. Den stillhet som hans målningar utstrålar känns både oroande och rofylld på samma gång. 

 

Howard Hodgkin och Sture Meijer.

Howard Hodgkin en engelsk konstnär står för det ouppnåeliga. Abstrakta bilder ger så mycket mer att fundera och fantisera över. På hemmaplan står Sture Meijer i en klass för sig. Båda målar om och målar över med en skicklighet som tar andan ur mig.

 

David Harris och Karl-Erik Forsberg

Det vackraste jag kan tänka mig är en skickligt huggen romersk kapitalskrift. Här är det inte bara formen utan det geniala som består i att ett tjugotal tecken så väl kan beskriva det talade språket. Med alfabetet som farkost kan vi navigera obehindrade av tid och rum. Mina förebilder inom kalligrafi och typografi är David Harris och Karl-Erik Forsberg.

 

Lena Cronqvist.

Lena Cronqvist står för ett viktigt kvinnligt perspektiv. Jag känner särskilt för hennes stygga flickor. Jag minns hur det kändes att vara fin flicka med rosett i håret. Och viljan? Ja, den stod i skogen och växte. Vi 50-talsbarn som skulle synas men aldrig fick höras. För att verkligen beröra måste man nog lämna det abstrakta så som Lena gör.

Howard Hodgkin

"Writing"

1991-93