Tema 2011-2012

Jag testar mina gränser

September 2011

I höst har jag börjat mitt fjärde läsår på Solviks Folkhögskola. Det känns som att komma hem igen. En dag i veckan träffas vi några elever och visar vad vi åstadkommit. Det blir många och långa diskussioner om färgval, komposition, teknik och bildanalys. Våra lärare har lite olika åsikter och infallsvinklar vilket gör att det blir särskilt spännande att träffas. Mina klasskamrater har också mycket att tillföra i samtalen runt våra bilder. Jag ser fram emot våra träffar därför att det är så givande jämfört med att sitta ensam i skogen och grubbla på hur, vad och varför.

Det finns tre krav som vi måste uppfylla. Förutom att vi måste producera ska vi ha ett tema som  ska undersökas. Detta tema ska sedan mynna ut i en utställning på vårkanten 2012.

Jag har valt att kalla mitt tema för "Kill my darlings". Det vill säga; Jag ska INTE måla med akryl. Jag ska INTE vara så meditativ. Jag ska INTE vara så stillastående i kompositionen. Nej nu ska jag undersöka varför jag alltid väljer bort människor, vissa färger, akvarellmåleri, fart och dynamik och en hel del annat som inte har varit lockande. Framför allt måste jag nog våga vara slarvig och inte så petnoga. Det sista har jag varit pinsamt medveten om i flera år. Förgäves har jag kämpat mot ett alltför stort kontrollbehov. Nu vill jag måla och teckna fort och fult men spännande.

Januari 2012

Gränsen är nådd!

Nej , det här var inte roligt längre. Mitt tema "kill my darlings" fungerar inte. Jag blir bara ledsen och fylld av självkritik och misstro. Jag tänker inte längre försöka att göra om mig själv. Det GÅR inte att vara så där snitsigt snabb och omedelbar. Det kanske inte ligger i tiden men det tänker jag strunta i. Nu blir det "Slow Art" som får gälla i fortsättningen.

Det har varit en svår period med sjukdom och dödsfall i familjen. Tid  att måla har inte funnits. Nu har allt lugnat ner sig men alla bilder som tidigare krävde att få komma fram har alldeles upphört att finnas i min fantasi. Det ekade tomt i huvudet och jag trodde till slut att det bara var att lägga penslarna på hyllan. Riktigt så illa kanske det inte är. Några bilder har lite tveksamt blivit till. Jag hoppas att det så småningom ska bli fler. 

Mitt andra akvarellförsök.

Var det roligt? Kanske.

Man målar det man ser och har framför sig. Det mörkblå i kaffekannan är jag själv